måndag 1 maj 2017

Aprikoskaka med citronsås

DAGENS RECEPT 15-03-15


APRIKOSKAKA MED CITRONSÅS

En saftig aprikoskaka serverad med citronsås passar lika bra till efterrätt som till kaffe eller te. Kakan bakas i långpanna och blir därför bekväm och lättbakad.

1 kaka i en långpanna, 35 x 25 cm

200 g smör eller margarin
2½ dl socker
3 ägg
1 dl aprikospuré på mosade aprikoser
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 dl potatismjöl
rivet skal av 1 citron

Garnering:
skivade eller halverade aprikoser
ev aprikoslag

Citronsås:
1 ägg
1 msk socker
1 msk pressad citronsaft
1 msk rivet citronskal
1 msk potatismjöl
3 dl kaffegrädde

eller

2 dl crème fraîche
2 msk pressad citronsaft
1 msk rivet citronskal
ev 1 msk socker


Rör matfettet mjukt. Tillsätt sockret och rör blandningen ljus och porös. Rör ned äggen och tillsätt aprikospurén. Blanda vetemjöl, bakpulver och potatismjöl väl, rör ned det i äggsmeten och tillsätt citronskalet. Bred ut smeten i en smord och bröad eller mjölad långpanna.

Grädda kakan i ugn vid 175 grader ca 30 minuter eller tills den pöst upp, fått fin färg och är genomgräddad. Pröva med sticka - när den är torr är kakan färdig. Låt den stå i formen en stund, stjälp sedan upp den och låt den kallna under formen.

Gör såsen. Blanda ägg, socker, citronsaft, citronskal, potatismjöl och grädde i en kastrull. Låt såsen sjuda upp under vispning - den får inte koka. Använd inte stålvisp. Häll upp såsen och vispa den kall.

Eller välj den andra såsen. Blanda då crème fraîche med citronsaft, citronskal och ev socker.

Garnera kakan med aprikoser. Dränk ev in den med litet aprikoslag. Skär kakan i jämna bitar. Servera såsen till.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 5 minuter att göra sås
Ca 30 minuter att grädda


Snabbare:
Använd färdig sockerkaksmix till kakan, men smaksätt den med aprikospuré och citronskal som i vårt recept. Gör såsen på gräddfil eller crème fraîche. Eller bjud kakan med enbart vispad grädde.

Festligare:
Blanda 2 dl grovt hackade nötter eller mandel i kaksmeten innan du gräddar kakan. Grädda den i en rund, smord och bröad form. Dela kakan i två bottnar när den kallnat och lägg aprikospuré mellan bottnarna. Garnera med aprikoshalvor och bjud citronsåsen, vispad grädde eller glass till.

Kom ihåg:
Aprikoser innehåller mycket karotin - ett förstadium till A-vitamin. Frukten har en mycket god aromatisk och lätt syrlig smak. Konserverade aprikoser är mycket användbara i fruktsallader, till kompott, i olika bakverk och som smaksättning av bl a såser.

Torkade aprikoser säljs också och de är goda att koka till kompott eller att använda i sallader, i bakverk och till t ex müsli. Låt gärna torkade aprikoser ligga i vatten minst ett par timmar innan du kokar dem.

Tips och idéer:
Du kan använda aprikospuré - barnmat på burk - som smaksättning till den här kakan. Det är bekvämt och går snabbt, om du inte föredrar att mosa konserverade aprikoser. Du kan också byta ut aprikoserna mot konserverade persikor, de är något sötare. Äppelmos, helst osötat, går också fint att smaksätta kakan med.

Frys in:
Den här kakan går fint att frysa in. Förpacka den väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 5 månader.


Från Nya Mästerkocken 1984




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar