måndag 1 maj 2017

Grovt rågbröd

DAGENS RECEPT 15-01-14


GROVT RÅGBRÖD

Det är underbart att komma hem och mötas av en härlig doft av hembakat, färskt bröd. Sirap, mörkt öl och kryddor ger mustig smak och ganska mörk färg åt det här brödet, som håller sig färskt i över en vecka.

2 avlånga bröd

50 g jäst
5 dl filmjölk
2½ tsk salt
½ dl sirap
1 ägg
½ dl smält smör eller margarin
1 dl mörkt öl eller svagdricka
4 dl vetemjöl eller matbrödsmjöl
av vete
8 - 9 dl rågmjöl

Pensling:
sirapsvatten


Smula sönder jästen i en degbunke. Värm filmjölken till 37 grader. Rör ut jästen med litet av den ljumma mjölken och tillsätt sedan resten av mjölken. Rör ned salt, sirap, ägg, matfett och öl eller svagdricka. Blanda de bägge mjölsorterna och rör ned dem i degspadet. Arbeta degen jämn och slät. Täck över med bakduk och låt degen jäsa på varm och dragfri plats ca 1 timme.

Ta upp och arbeta degen kraftigt, så att den blir smidig. Forma till två avlånga bröd och lägg dem på smord plåt eller i smorda formar. Låt bröden jäsa under bakduk på varm plats ca 30 minuter.

Skär ett par snitt längs brödens långsidor. Grädda dem i ugn vid 200 grader ca 50 minuter. Pensla bröden med sirapsvatten mot slutet av gräddningen. De får då vacker färg och fin skorpa.

Låt bröden svalna under bakduk.


Ca 30 minuter att förbereda
Ca 1½ timme att jäsa
Ca 50 minuter att grädda


Annorlunda:
Som vätska i degen kan du använda vanlig filmjölk, lättfil eller Kefir.

I stället för rågmjöl kan du ta grahamsmjöl eller matbrödsmjöl av något slag. Du kan också tillsätta 3 msk vetekli, om du vill ha ett grövre och nyttigare bröd.

Med olika kryddor är det lätt att få annorlunda smak på brödet. Prova med 1 msk kummin eller 2 tsk anis eller fänkål, eller med 1 tsk av vardera anis och pomeransskal.

Kom ihåg:
Jästen arbetar bäst vid en temperatur på 30 - 35 grader, d v s degspadet bör vara fingervarmt, 37 grader. Om vätskan är för het dör jästsvamparna och om den är för kall arbetar jästen för långsamt. Ett undantag är wienerbröd, där du alltid ska göra degen på kall vätska och låta den jäsa på kall plats.

Du bör ha litet salt i degen, inte bara för smakens skull. Salt gör äggviteämnen hårdare och brödet håller sin form bättre.

Tips och idéer:
Grädda matbröd antingen på plåt med bakplåtspapper eller i smorda formar. Nybörjare brukar lyckas bäst med bröd i formar. Grädda i nedre delen av ugnen.

Matbröd som varit fryst tinar i rumstemperatur på 3 - 4 timmar.

Frys in:
Gör gärna dubbel sats och frys in en del av de färdiga bröden. Förpacka väl i tätt frysemballage. Förvaringstid ca 6 månader.


Från Nya Mästerkocken 1983




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar