lördag 31 maj 2014

Mjuka och saftiga jordgubbsrutor

MJUKA OCH SAFTIGA JORDGUBBSRUTOR

Lättbakat i långpanna - mumsiga rutor med härlig smak av jordgubbar och citron.

1 kaka, ca 12 rutor

Ca 3 dl jordgubbar
100 g smör eller margarin
3 ägg
1½ dl socker
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk pressad citronsaft


Sätt ugnen på 175°. Smörj och mjöla en liten långpanna, ca 18 x 25 cm, eller klä den med bakpapper.

Smält matfettet och låt svalna. Skölj och rensa jordgubbarna och skär dem i skivor. Vispa ägg och socker vitt och poröst. Spara 2 msk av mjölet till bären och sikta ned resten i äggsmeten tillsammans med bakpulver. Tillsätt citronsaft och ljummet matfett och rör varsamt smeten slät.

Sikta det sparade mjölet över de skivade bären och rör om försiktigt så att de blir jämnt mjölade. Strö ut dem jämnt över kakan. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 25 minuter. Pröva med en sticka att kakan är färdiggräddad.

Skär upp kakan i rutor när den kallnat.


Från Allers nr 24/14

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar