lördag 17 maj 2014

Goda bullen

GODA BULLEN

16 - 20 bullar

50 g jäst
2½ dl mjölk
1 ägg
1 msk socker
ca 1 l vetemjöl
1 tsk salt
100 g smör eller margarin
1 ägg till pensling

Fyllning och garnering:
2 - 3 äpplen
kanel
socker


Rör ut jästen i litet av den ljumma mjölken. Vispa ägget med sockret. Blanda mjöl och salt i degbunken. Toppa i matfettet och tillsätt därefter mjölk, jäst och äggvisp. Arbeta degen smidig och låt den jäsa till sin dubbla storlek.

Dela degen i två delar. Kavla ut den ena och skär den i 8 - 10 fyrkanter. Lägg på tunna äppelklyftor, strö över kanel och socker och vik ihop degen över fyllningen så att bullarna blir runda. Lägg dem med skarven nedåt på smord plåt och låt dem jäsa.

Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö på litet kanel och socker och grädda dem på mellanläge i 225° ugn 10 - 12 minuter. Baka ut den andra deghalvan till runda bullar och lägg dem att jäsa på smord plåt. Pensla bullarna med ägg och grädda dem vackert gyllenbruna på högt mellanläge i ugnen.


Tid för tillagning: Ca 20 minuter + tid för jäsning.


Från Hemmets Journal kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar