måndag 12 maj 2014

Sesambullar

SESAMBULLAR

Sesamfrön är goda att strö över frukostbullar. Gör också bullarna nyttigare för mage och tänder genom att tillsätta litet grahamsmjöl till degen. Bäst smakar bullarna nygräddade tillsammans med ost eller marmelad.

10 - 12 bullar

50 g jäst
1½ msk smör eller margarin
3 dl vatten
1 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl
smör eller margarin till plåten

Pensling:
1 uppvispat ägg
2 msk sesamfrön

Tips:
Grahamsmjölet kan bytas ut mot
grovt rågmjöl som omväxling.


Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet och värm vattnet till 37°. Häll degspadet över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt salt, grahamsmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa på varm och dragfri plats ca 45 minuter.

Knåda degen väl. Tillsätt mer vetemjöl om det behövs. Dela degen i 10 - 12 bitar och forma dem till bullar. Lägg dem på smord plåt och låt dem jäsa 25 - 30 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på litet sesamfrön.

Grädda bullarna i ugn vid 225° 12 - 15 minuter eller tills de verkar lätta och genomgräddade och har fått fin färg.


Tid för tillagning: Ca 1 timme, varav
12 - 15 minuter i ugnen + ca 1 1/4
timmes jästid.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar