söndag 11 maj 2014

Savarin med körsbärsvin

SAVARIN MED KÖRSBÄRSVIN

En savarin är en saftig och god efterrättskaka, som man kan bjuda med glass eller vispad grädde. Smaksätt gärna grädden med florsocker eller vaniljsocker. Färska bär eller konserverade körsbär är också gott till.

1 kaka

25 g jäst
4 msk grädde
2 1/4 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
4 ägg
½ krm salt
smör eller margarin till formen

Körsbärslag:
1 dl socker
2 dl vatten
1 dl körsbärsvin


Smula sönder jästen i en degbunke. Värm försiktigt grädden till knapp fingervärme, ca 35°. Häll den ljumma grädden över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt övriga ingredienser och arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa under bakduk ca 45 minuter.

Arbeta samman degen. Lägg den i en smord kransform, rymd ca 1 l, och låt den efterjäsa ca 15 minuter. Grädda sedan i ugn vid 200° ca 30 minuter eller tills kakan fått färg och verkar genomgräddad. Pröva med en sticka.

Gör under tiden i ordning lagen. Koka socker och vatten 5 - 6 minuter. Låt detta svalna till ca 60°. Tillsätt då vinet. Häll körsbärslagen över den varma kakan i formen. Låt den stå och dra en stund. Stjälp sedan upp savarinen på ett fat.


Tid för tillagning: Ca 1 3/4 timme
varav ca 1 timmes jästid och ca 30
minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar