måndag 12 maj 2014

Ostrutor

OSTRUTOR

Ostrutor passar utmärkt på frukostbrickan. Om du vill servera dem till soppa eller sallad kan du tillsätta pepperoni i degen. Då får du ett starkt kryddat bröd.

12 rutor

50 g jäst
2 msk vatten
6 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 tsk socker
½ tsk salt
100 g smör eller margarin
2½ dl kaffegrädde
2½ dl riven ost

Pensling:
1 msk smält smör eller margarin
paprikapulver

Tips:
Blanda ned ½ - 1 msk hackad
pepperoni i degen.


Smula ned jästen i en skål och lös upp den i 37-gradigt vatten. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt i en bunke. Finfördela matfettet i mjölblandningen till en grynig massa. Blanda ned grädde, ost och jäst och arbeta ihop degen. Låt den jäsa ca 20 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 1½ cm tjock. Lägg över kakan på smord plåt och skär den i 12 rutor. Pensla med smält matfett och strö över litet paprikapulver. Grädda i mitten av ugnen i 225° ca 15 minuter.

Låt ostrutorna svalna på bakgaller.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Jästid 20 minuter
Tid i ugnen 15 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar