söndag 25 maj 2014

Mandelrutor med jordgubbsmousse

MANDELRUTOR MED JORDGUBBSMOUSSE

Yoghurten i moussen gör att den inte blir så söt utan får en frisk syra. Enklaste sättet att dela ett gelatinblad är att klippa itu det med en sax.

Ca 28 bitar

150 g smör, rumsvarmt
350 g mandelmassa
5 ägg
1 dl mjölk
2½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Jordgubbsmousse:
3½ gelatinblad
300 g jordgubbar, färska eller frysta
och tinade
1 dl socker
2 dl matyoghurt
4 dl vispgrädde

Garnering:
150 g jordgubbar
ev ätliga blommor, t ex
krysantemum, violer eller syrener


Sätt ugnen på 175°. Arbeta in smöret i mindre klickar i mandelmassan, antingen för hand eller i matberedare. Rör ned äggen, ett i taget. Tillsätt mjölken. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned i smeten. Häll smeten i en form, ca 22 x 30 cm, klädd med bakplåtspapper. Grädda kakan i nedre delen av ugnen ca 30 minuter tills kakan har stannat. Låt kallna.

Mousse: Lägg gelatinbladen i litet kallt vatten ca 5 minuter. Snoppa och mixa jordgubbarna i matberedare eller med mixerstav. Värm 1 dl jordgubbspuré med socker i mikrovågsugn eller i en kastrull tills sockret smält. Ta upp gelatinbladen ur vattnet och låt dem smälta ned i purén. Låt blandningen svalna något och blanda sedan med resten av jordgubbspurén.

Rör ned yoghurten i jordgubbsblandningen. Vispa grädden ganska löst och vänd sedan försiktigt ned den i smeten. Häll moussen över mandelkakan i formen och jämna till ytan. Ställ formen i frysen ca 5 timmar.

Ta kakan ur formen. Ta bort bakplåtspapperet och lägg kakan på en skärbräda. Låt tina sakta i kylen ca 6 timmar före servering och skär den i bitar. Garnera med jordgubbar och ev färska blommor strax före servering.


Från boken "Sött" av Cecilia Lundin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar