lördag 17 maj 2014

Gammaldags jordgubbspaj

GAMMALDAGS JORDGUBBSPAJ

Låt denna krämiga paj med härliga jordgubbar bli en värdig avslutning på nästa middagsbjudning!

8 bitar

Deg:
2 dl vetemjöl
½ dl grahamsmjöl
75 g smör eller margarin
½ dl keso, naturell
1 krm salt
½ tsk socker
2 krm bakpulver
1 msk kallt vatten

Fyllning:
1 l jordgubbar, färska eller djupfrysta
½ dl socker
3 msk maizena
1 dl vatten
2 msk pressad citronsaft


Blanda samman alla ingredienserna till degen, gärna i en matberedare. Kavla ut degen mellan plastfolie, tryck sedan fast degen i en osmord pajform. Ställ i kylen 10 minuter. Sätt ugnen på 200°. Nagga degen och grädda mitt i ugnen 20 - 30 minuter tills den har fått vacker färg. Låt svalna.

Halvera hälften av jordgubbarna och ställ undan. Hacka resten av jordgubbarna. Blanda samman socker och maizena i en kastrull. Tillsätt litet vatten i taget, sedan de hackade jordgubbarna och citronsaften. Låt allt få ett uppkok under omrörning och låt kallna i kylen.

Bred ut fyllningen i pajskalet och garnera med jordgubbarna. Servera pajen med vaniljvisp eller en vaniljsås som blandats med lika delar lätt crème fraîche.


Tid för tillagning: 45 minuter + tid för kylning.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar