torsdag 22 maj 2014

Sandwichbröd

SANDWICHBRÖD

Ett gott bröd som kan varieras med olika örtkryddor eller sesam- eller vallmofrön. Brödet passar utmärkt till soppa och går bra att rosta.

2 bröd à ca 20 skivor

50 g jäst
1½ dl vatten
3½ dl mjölk
1½ msk olja
1½ tsk salt
1 ägg
ca 1,3 l vetemjöl
1 äggvita till pensling
torkade kryddor, t ex basilika
eller körvel
eller sesam- eller vallmofrön

Tips:
Som variation kan brödet kryddas
med salvia, rosmarin eller timjan.
Det är gott att strö litet riven ost på
brödet före gräddningen.


Smula sönder jästen i en bunke. Värm vatten, mjölk och olja till 37°. Rör ut jästen med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, salt och ägg. Rör ned mjölet, litet i sänder, och spara litet till utbakningen. Arbeta degen tills den är elastisk och släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt i bunken ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar och forma dem till längder. Lägg längderna i två smorda brödformar, ca 1½ liter, och gör några snitt i dem med en vass kniv. Låt bröden jäsa övertäckta 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över kryddor eller sesamfrön.

Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 175 - 200° 30 - 40 minuter eller tills bröden är genomgräddade. Stjälp upp bröden på galler och låt dem svalna under bakduk.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Jästid 1 timme
Tid i ugnen ca 35 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar