söndag 25 maj 2014

Violas tårta

VIOLAS TÅRTA

Tårtan ser kanske inte mycket ut för världen men smakar desto mer. Kontrasten mellan den mjuka och den knapriga bottnen, mellan krämens milda kaffesmak och den fluffiga grädden, är fantastisk.

Ca 15 bitar

2 ägg
1½ dl socker
1½ dl vetemjöl
1 msk potatismjöl
1 tsk bakpulver
3 msk vatten

Mandelbotten:
200 g sötmandel
4 äggvitor
3½ dl florsocker

Fyllning:
1½ dl mjölk
1 dl vispgrädde
4 äggulor
1 dl socker
1 msk potatismjöl
200 g rumsvarmt smör
½ dl kallt espressokaffe

Garnering:
4 dl vispgrädde
kakao
hallon


Sätt ugnen på 175°. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Koka upp vattnet. Rör ned mjölblandningen och vatten i äggpöset och blanda till en jämn smet. Häll smeten i en rund, smord form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter. Låt kakan kallna i formen och skär den sedan i två bottnar.

Mandelbotten: Skålla, skala och mal mandeln på mandelkvarn. Vispa äggvitorna till hårt skum. Blanda mandel och florsocker och vänd ned i äggvitorna. Häll smeten i en rund, smord form, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter och låt bottnen kallna på galler.

Fyllning: Blanda mjölk, grädde, äggula, socker och potatismjöl i en kastrull och låt koka upp under omrörning. Ta kastrullen åt sidan och klicka i smöret under vispning. Rör i kaffet och låt krämen kallna.

Lägg en sockerkaksbotten på ett tårtfat. Bred på hälften av smörkrämen, lägg på mandelbottnen och bred på resten av krämen. Lägg på den sista sockerkaksbottnen.

Garnering: Vispa grädden till fast skum. Spritsa eller bred den runt om tårtan. Pudra över kakao precis före servering och servera med hallon.


Från boken "Sött" av Cecilia Lundin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar