måndag 12 maj 2014

Fina smörbullar

FINA SMÖRBULLAR

Det är kul att ha något gott hemma att bjuda på när oväntade gäster dyker upp. De här läckra smörbullarna kan inte ens den kräsnaste gäst motstå.

35 - 40 bullar

3 dl kaffegrädde
2 ägg
1 dl socker
½ tsk salt
50 g jäst
9 - 10 dl vetemjöl
250 g kallt smör eller margarin
1½ - 2 dl fast sylt
uppvispat ägg till pensling

Garnering:
3 dl florsocker
ca 2 msk pressad citronsaft


Blanda grädde, ägg, socker och salt och vispa det lätt. Smula ned jästen i en bunke. Lös upp jästen med litet av äggblandningen och tillsätt sedan resten. Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta degen smidig.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangulär kaka, ca 50 x 30 cm. Skär matfettet i tunna skivor och täck 2/3 av kakan. Vik kakan i tre delar. Vik först in delen utan matfett. Kavla ut degen igen till en rektangulär kaka och vik ihop den tredubbel ytterligare en gång. Kavla på nytt ut degen och vik ihop en tredje gång. Låt degen jäsa i kylskåp minst 30 minuter.

Kavla ut degen till en kaka, ca 60 x 30 cm. Skär degen i smala remsor, sno remsorna och forma dem till bullar. Lägg bullarna i bakformar och ställ dem på plåtar. Gör en fördjupning i mitten av bullen och lägg i en klick sylt. Jäs bullarna ca 25 minuter. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen i 225° ca 10 minuter. Låt bullarna svalna på galler.

Blanda florsocker med citronsaft och ringla det över bullarna.


Tid för tillagning:
Förberedelse 35 minuter
Jästid ca 1 timme
Tid i ugnen 10 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar