tisdag 13 maj 2014

Smöriga farmarscones

SMÖRIGA FARMARSCONES

Det är inte mycket man hinner på en kvart. Dessa scones är dock ett undantag, för det tar faktiskt bara 15 minuter att baka dem.

12 scones

5 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt
75 g kallt smör eller margarin,
skuret i små bitar
1 3/4 dl mjölk


Sätt ugnen på 225°. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Knåda in matfettet i blandningen tills den är grynig. Häll i mjölken och rör samman degen. Knåda ihop degen till en boll med fingrarna. Lägg degen i en långpanna som är klädd med bakplåtspapper. Pressa samman degen med lätt mjölade fingrar tills den har fått formen av en fyrkant, 20 x 30 cm.

Använd baksidan av en stekspade eller den egglösa sidan av en kniv. Tryck ut 12 lika stora bitar utan att skära helt igenom degen. Baka i ugnen tills färgen är gyllengul, ca 15 - 20 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller ca 10 minuter.

Servera sconesen ljumma.

Variation:
Smaksätt gärna scones efter hur och vad de ska användas till. Ska du bjuda på pasta så passar det bra att blanda ned 2 msk riven parmesan, ½ tsk torkad basilika och 1/4 tsk oregano i degen. För extra goda frukostbullar, blanda ned 1 tsk rivet apelsinskal när du blandar ihop mjöl, bakpulver och salt och strö sedan över en blandning av 2 msk socker och ½ tsk kanel innan du sätter in bullarna i ugnen.


Ca 35 minuter att tillaga


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar