tisdag 13 maj 2014

Rågbröd med pomeransskal

RÅGBRÖD MED POMERANSSKAL

När det gäller det dagliga matbrödet, så längtar man ofta efter omväxling. Man kan variera bröd t ex genom att ändra proportionerna på ljust och mörkt mjöl. Vidare kan man smaksätta med olika kryddor, som fänkål, kummin, anis eller pomeransskal.

3 bröd

50 g jäst
2 msk smör eller margarin
5 dl vatten
1 pomeransskal
5½ dl fint rågmjöl
6 dl vetemjöl
2 tsk salt


Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull, tillsätt vattnet och värm det hela till 37°. Häll degvätskan över jästen och rör om tills den löst sig.

Koka upp pomeransskalet i litet vatten och låt det koka några minuter. Skär bort det vita på skalet och skär sedan det gula i mycket små tärningar.

Blanda mjölet med saltet. Arbeta in mjölblandning och pomeransskal i jästblandningen. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa övertäckt på varm och dragfri plats ca 30 minuter.

Ta upp degen och arbeta den igen. Dela den i tre delar och forma varje del till en stor bulle. Låt degbullarna efterjäsa ca 30 minuter på plåt med bakplåtspapper. Pensla degbullarna med vatten och pricka dem med en gaffel. Grädda i ugn vid 200° ca 25 minuter eller tills bröden fått vacker färg och verkar lätta och genomgräddade. Låt dem sedan kallna på galler under bakduk.


Tid för tillagning: Ca 1 3/4 timme
varav ca 1 timmes jästid och ca 25
minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar