fredag 16 maj 2014

Frukostbullar

FRUKOSTBULLAR

Nybakade bullar till frukost smakar alltid bra. Med nybakade menar vi också frysta bullar som sprödvärmts i ugnen. Dela dem och ät dem med smör.

Ca 16 bullar

75 g smör eller margarin
30 g jäst
3 dl mjölk
1 tsk salt
1 tsk socker
drygt 8 dl vetemjöl
smör eller margarin till plåten

Pensling:
uppvispat ägg


Smält matfettet och låt det svalna. Smula sönder jästen i en bunke. Värm mjölken till 37°. Häll den över jästen och rör tills jästen löst sig helt. Tillsätt det avsvalnade matfettet, salt, socker och vetemjöl. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa på dragfri plats under bakduk ca 45 minuter.

Arbeta degen på bakbord och rulla den till en längd. Dela den i 16 delar. Forma varje del till en bulle. Klipp ett kryss i varje. Dra ut snibbarna så att bullarna får formen av en fyrkant. Lägg dem på smord bakplåt och efterjäs dem ca 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg.

Grädda i ugn vid 225° ca 15 minuter eller tills de fått vacker ljusbrun färg.


Tid för tillagning: Ca 1½ timme,
varav ca 1 timmes jästid och ca
15 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar