tisdag 20 maj 2014

Carinas äppelkaka

CARINAS ÄPPELKAKA

Denna äppelkaka är gjord på ett helt nytt sätt, nämligen på saftigt äppelmos. Kakan är otroligt god och dessutom väldigt lätt att baka.

10 bitar

50 g mjukt smör eller margarin
1 dl farin
2 msk äkta vaniljsocker
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 ägg
3 msk matlagningsgrädde
rivet skal av 1 citron

Fyllning:
1½ dl äppelmos
2 äpplen
1 dl socker
2 dl fullkornsmjöl
½ tsk kanel
75 g smör eller margarin
2 tsk färskpressad citronsaft


Sätt ugnen på 175°. Smörj en bakform, 24 cm i diameter och med löstagbar kant, med matfett.

Blanda matfett, farin, vaniljsocker, mjöl, bakpulver, ägg, matlagningsgrädde och citronskal väl. Häll smeten i kakformen och jämna till ytan med baksidan av en blöt sked. Bred ut äppelmoset ovanpå kaksmeten. Kärna ur och skiva äpplena och lägg äppelskivorna ovanpå moset.

Blanda socker, fullkornsmjöl och kanel väl. Blanda i matfettet och gnid ihop smuldegen med fingrarna så att matfettet blandas väl med mjölet. Blanda ned citronsaften och strö smuldegen ovanpå äpplena. Sätt in kakan i ugnen och baka 35 minuter tills kakan är gyllene. Servera den varm eller kall med litet vaniljglass eller vaniljsås till.


Tid för tillagning: 1 timme och 20 minuter.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar