måndag 12 maj 2014

Äppelbriocher

ÄPPELBRIOCHER

Spröda och fina blir dessa briocher, som fylls med syrligt äppelmos. Särskilt läckra är de medan de ännu är ljumma.

Ca 12 st

5 dl vetemjöl
1 dl socker
½ krm salt
150 g smör eller margarin
3 ägg
25 g jäst
½ dl mjölk
smör eller margarin till formarna
1½ - 2 dl fast äppelmos

Pensling och garnering:
1 uppvispat ägg
1 msk socker
1 tsk kanel


Blanda mjöl, socker och salt i en degbunke. Finfördela matfettet i mjölblandningen med hjälp av en gaffel eller med fingertopparna. Tillsätt äggen, ett i sänder, och rör kraftigt. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt detta och arbeta degen smidig.

Ta undan en degbit till garnering och dela resten i ca 12 lika stora bitar. Rulla degbitarna till bullar och lägg dem i små smorda pastejformar. Gör en fördjupning i varje bulle och lägg i äppelmos. Rulla 12 små kulor av resten av degen och lägg en på varje bulle. Låt bullarna jäsa ½ - 1 timme.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö över en blandning av socker och kanel. Grädda i ugn vid 275° ca 10 minuter eller tills briocherna fått vacker färg och verkar genomgräddade.


Tid för tillagning: Ca 40 minuter, varav
ca 10 minuter i ugnen + ½ - 1 timmes
jästid.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar