måndag 19 maj 2014

Bästa mjuka pepparkakan

BÄSTA MJUKA PEPPARKAKAN

Pepparkaka är enkel att baka men kräver en välsorterad kryddhylla. Kakan blir extra festlig om man siktar litet florsocker över den.

1 kaka

100 g smör eller margarin
1 dl socker
1 dl farin
1 tsk vaniljsocker
2 ägg
1½ dl sirap
4 dl vetemjöl
1 msk kakao
1½ tsk mald kanel
1½ tsk ingefära
1/4 tsk mald muskot
1 tsk bakpulver
1 tsk bikarbonat
1½ dl gräddmjölk eller gräddfil
ev florsocker

Serveringstips:
Bjud gärna vispad grädde eller
vaniljglass till kakan.


Rör matfett, socker och farin poröst. Rör ned vaniljsocker och ägg. Rör ned sirapen. Blanda vetemjöl, kakao, kanel, ingefära, muskot, bakpulver och bikarbonat i en skål. Rör ned mjölblandningen växelvis med gräddmjölken i smeten. Häll smeten i en smord, bröad 1½-litersform och grädda i nedre delen av ugnen i 175° 35 - 40 minuter eller tills kakan är genomgräddad.

Låt kakan svalna i formen 20 minuter. Stjälp sedan upp den på galler och sikta ev över litet florsocker.


Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid i ugnen ca 35 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar