tisdag 13 maj 2014

Underbar päronpaj

UNDERBAR PÄRONPAJ

Servera denna saftiga paj till kaffet eller som en läcker dessert efter middagen. Den kommer att uppskattas oavsett när den serveras.

1 paj, 14 bitar

Pajdeg:
4 dl vetemjöl
1 nypa salt
1 dl socker
100 g smör eller margarin
+ matfett till formen
1 äggula
saft av ½ citron
2 msk mannagryn
50 g mandelspån

Fyllning:
3 päron
2 msk likör, t ex Amaretto
3 ägg
1½ dl socker
750 g mager kesella
1 dl vispgrädde
1 msk potatismjöl
florsocker till garnering


Blanda mjöl, salt och socker till pajdegen. Klicka ned matfettet och äggulan. Droppa i citronsaft och knåda till en deg. Smörj en form, 28 cm i diameter, med matfett, klä formen med degen och gör en 2 cm hög kant. Strö mannagryn och sedan mandelspån över bottnen. Mannagrynen hjälper till att suga upp saften från päronen så att pajbotten förblir torr och fin.

Skala, kärna ur och klyfta päronen. Droppa citronsaften och likören över klyftorna.

Sätt ugnen på 175°. Separera äggulorna från vitorna. Vispa äggulorna poröst tillsammans med sockret. Blanda ned kesellan. Vispa grädden och äggvitorna hårt var för sig och vänd ned det i smeten. Sikta över potatismjöl och vispa samman.

Fördela päronklyftorna på degbotten och häll över krämen. Grädda ca 45 minuter i ugnen. Låt kakan svalna litet i formen och låt den sedan svalna på galler. Sikta över florsocker.


Ca 1 timme och 10 minuter att tillaga +
tid för kylning


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar