onsdag 21 maj 2014

Mördegskrans med krusbärsfyllning

MÖRDEGSKRANS MED KRUSBÄRSFYLLNING

4 personer

Mördeg:
50 g socker
125 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 äggula + 1 msk vatten

Fyllning:
500 g färska krusbär eller
annan färsk frukt eller bär
(rabarber, plommon, körsbär)
1 - 1½ dl vatten
socker efter smak


Rör matfett och socker pösigt. Tillsätt äggula och vatten samt därefter mjölet och arbeta ihop till en smidig deg. Klä en lätt smord, veckad pajform med degen och se till att kanten blir jämn. Grädda mördegen helt färdig i 200° och låt pajbottnen kallna helt innan fyllningen läggs i.

Rensa bären till kompotten och låt dem sjuda mjuka i litet vatten med socker efter smak. Tillsätt ev ett par blad smält gelatin och låt kompotten svalna. Lägg fyllningen på mördegsbottnen och ställ kakan kallt till serveringen.

Servera vispad grädde till.

Variation:
I en dessert av det här slaget går det utmärkt att använda fruktgelé av typ Jell-O.


Tid för tillagning: Ca 25 minuter.


Från Hemmets Journal kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar