onsdag 14 maj 2014

Gammaldags franskbröd

GAMMALDAGS FRANSKBRÖD

Detta bröd påminner egentligen inte så mycket om det nu så vanliga franskbrödet, men många föredrar ett bröd med mjukare skorpa. Snitta gärna ytan på brödet före gräddningen, det ser dekorativt ut.

1 bröd

50 g jäst
50 g smör eller margarin
1 dl mjölk
3 dl vatten
2 ägg
½ msk salt
ev ½ msk socker
14 dl vetemjöl
smör eller margarin till plåten
vatten eller mjölk till pensling


Smula sönder jästen i en degbunke. Smält matfettet i en kastrull, häll i mjölk och vatten och låt blandningen bli 37°. Häll degspadet över jästen och rör om tills den löst sig. Tillsätt ägg, salt och ev socker.

Häll i det mesta av mjölet, men spara litet till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig. Låt den jäsa på varm och dragfri plats ca 30 minuter. Knåda degen och tillsätt mer mjöl om så behövs. Forma degen till en avlång limpa och låt den jäsa på smord plåt ca 30 minuter.

Pensla brödet med vatten eller mjölk och grädda det i ugn vid 250° ca 10 minuter. Sänk därefter värmen till 200° och grädda ytterligare ca 30 minuter eller tills brödet fått vacker färg. Låt det svalna på galler under bakduk.


Tid för tillagning: Ca 2 1/4 timme, varav ca
1 timmes jästid och ca 40 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar