fredag 16 maj 2014

Grovt honungsbröd

GROVT HONUNGSBRÖD

Ett nyttigt och gott bröd med fullkorn och honung.

2 limpor eller 24 bullar

50 g jäst
4 dl vatten
35 g smör eller margarin
2 ägg
½ dl honung
2 tsk salt
5 dl grahamsmjöl
ca 9 dl vetemjöl


Smula jästen i en stor skål. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vattnet och värm tills det är 37°. Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt ägg, honung och salt i degspadet. Blanda ned grahamsmjölet.

Blanda samman ingredienserna till en jämn och smidig deg. Tillsätt vetemjölet litet i taget. Ta extra mjöl om degen är kletig. Ställ degen att jäsa på dragfri plats ca 1 timme med en handduk över.

Arbeta degen på mjölat bakbord och forma den till limpor eller bullar. Gör man limpor kan man lägga dem i smorda brödformar och gör man bullar läggs de på smorda eller bakpappersklädda plåtar. Låt det jäsa 20 - 30 minuter.

Grädda bullarna i 225° ugnsvärme mitt i ugnen och limporna i 175° i nedre delen av ugnen, men inte på botten. Limporna behöver gräddas ca 45 minuter och bullarna ca 20 minuter.


Tid för tillagning: Ca 3 timmar varav 1½
timme för jäsning och 20 resp 45 minuter
i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar