måndag 12 maj 2014

Mjuk kaka med äppelmust

MJUK KAKA MED ÄPPELMUST

En mjuk kaka indränkt med äppelmust och serverad med färska eller konserverade bär blir en härligt saftig efterrätt. Naturligtvis är kakan också god till eftermiddagskaffet. Vispad grädde eller glass passar fint till.

1 kaka

2 msk smör eller margarin
2 ägg
1½ dl socker
3/4 dl grädde
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
smör eller margarin samt
ströbröd till formen
3 dl äppelmust
5 dl rensade bär, t ex vinbär
eller blåbär
2 dl vispgrädde

Tips:
I stället för bär är det också gott
med äppelmos eller konserverade
äppelhalvor till kakan.


Smält matfettet i en kastrull. Låt det svalna. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt matfett och grädde. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned detta i äggsmeten.

Häll smeten i en smord och bröad form, ca 1½ liter. Grädda i ugn vid 175° ca 35 minuter eller tills kakan fått fin färg och är genomgräddad. Pröva med en sticka. Stjälp upp kakan och låt den svalna. Lägg sedan tillbaka den i formen. Stick i kakan på flera ställen med en gaffel, häll över äppelmusten och låt det hela stå och dra minst 1 timme.

Stjälp upp kakan på ett serveringsfat och lägg bären i mitten. Vispa grädden och servera den till.


Tid för tillagning: Ca 50 minuter,
varav ca 35 minuter i ugnen + ca
1 timme för kakan att dra.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar