torsdag 15 maj 2014

Sesambröd

SESAMBRÖD

Ett fint vitt bröd som är gott som frukostbröd eller till soppa. Brödet går utmärkt att rosta. Strö sesamfrön över brödet före gräddningen.

2 bröd

5 dl gräddmjölk
4 msk matolja
50 g jäst
1½ tsk socker
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl

Pensling:
ägg
sesamfrön

Tips:
Smaksätt brödet med 1 msk stött
fänkål eller brödkrydda.


Värm gräddmjölk och olja till 37°. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut den med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet. Blanda ned socker, salt och mjöl i omgångar. Arbeta degen elastisk tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 minuter.

Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela den i två delar. Forma två runda eller ovala bröd av degen och lägg dem på smord plåt. Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrön. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 175 - 200° 25 - 30 minuter.

Låt bröden svalna på galler.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Jästid 1 timme
Tid i ugnen 25 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar