tisdag 13 maj 2014

Saltbullar

SALTBULLAR

Goda och fina i smaken är dessa salta bullar med kardemummasmak. Passar bra att servera som kuvertbröd när man bjuder på t ex soppa eller buljong.

10 - 12 bullar

3½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk kardemumma
1 msk smör eller margarin
1/4 pkt jäst
1½ dl kall mjölk
smör eller margarin till plåten
1 ägg till pensling
1½ msk smör eller margarin
1 msk havssalt eller annat grovt salt
1 msk kummin


Blanda mjöl, salt och kardemumma. Fördela matfettet häri med fingertopparna tills det blir en grynig massa. Rör ut jästen i mjölken. Häll detta i mjölblandningen och arbeta degen blank och smidig. Rulla degen till bullar. Låt dem jäsa på smord plåt ca 45 minuter.

Pensla bullarna med uppvispat ägg. Tryck ned en liten klick matfett i mitten på varje bulle och strö över litet salt och kummin. Grädda bullarna i ugn vid 225° ca 12 minuter eller tills de fått fin färg och verkar lätta.

Låt dem svalna på galler under bakduk.


Tid för tillagning: Ca 1½ timme varav jästid
ca 45 minuter och ca 12 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar