söndag 25 maj 2014

Persikopaj med hallon

PERSIKOPAJ MED HALLON

Persikor och hallon kommer väl överens, och smaken förstärks av vaniljen. Tack vare den långa gräddningstiden blir mandeln på toppen riktigt knaprig.

Ca 12 bitar

4 dl vetemjöl
1 msk socker
125 g smör
1 ägg
ca 2 msk vatten

Fyllning:
4 persikor
2 dl vispgrädde
1 dl hallon
1 ägg
1 äggula
2 msk socker
½ vaniljstång
½ dl mandelspån


Blanda mjöl och socker i en matberedare. Tärna smöret och lägg i det. Mixa till en smulig massa, blanda ned ägg och vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i bottnen och upp på kanterna i en pajform, ca 26 cm. Klä med ugnsfolie så att degen hålls på plats. Ställ formen i kylen ca 30 minuter.

Skär persikorna i halvor. Koka upp vatten och lägg i persikohalvorna. Koka dem ca 1 minut. Skölj dem i kallt vatten och dra bort skalet. Plocka bort kärnan och skär halvorna i klyftor. Sätt ugnen på 200°. Grädda pajskalet mitt i ugnen ca 10 minuter med foliet kvar och sedan ytterligare 10 minuter utan folie. Ta formen ur ugnen och minska värmen till 150°.

Koka upp grädden och låt den sjuda ca 5 minuter. Bred ut persikoklyftorna i pajskalet. Fördela hallonen mellan klyftorna. Vispa ägg, äggula och socker luftigt. Skär vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Blanda ned vaniljfröna och den varma grädden i äggsmeten och häll blandningen över persikorna. Strö mandel över pajen och grädda mitt i ugnen ca 1 timme.

Servera med lättvispad grädde.


Från boken "Sött" av Cecilia Lundin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar