måndag 12 maj 2014

Syrligt rågbröd

SYRLIGT RÅGBRÖD

Ett gott grovbröd. Potatisen drygar ut och gör dessutom brödet saftigt. Gott både som smörgås med något pålägg och t ex till soppa precis som det är.

2 bröd

50 g jäst
6 dl svagdricka
4 dl filmjölk
2 kokta, pressade potatisar
1 msk salt
½ dl sirap
1½ l fint rågmjöl
ca 1 l vetemjöl
smör eller margarin till plåten


Smula sönder jästen i en degbunke. Värm svagdricka och filmjölk så att blandningen blir 37°. Häll litet av den ljumma vätskan över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt resten av vätskan, potatis, salt, sirap och rågmjöl och arbeta ihop det hela till en deg. Tillsätt vetemjöl, litet i sänder. Spara litet mjöl till utbakningen.

Arbeta degen smidig och låt jäsa på varm, dragfri plats ca 45 minuter. Ta upp degen på mjölat bakbord och arbeta den smidig. Dela degen i 2 delar och rulla dem till längder. Lägg längderna på smord plåt och låt jäsa till nästan dubbel storlek, ca 30 minuter.

Grädda bröden i ugn vid 175° ca 45 minuter. Låt dem sedan svalna på galler under bakduk.


Tid för tillagning: Ca 2 1/4 timme
varav ca 45 + 30 minuters jästid
och ca 45 minuter i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar