måndag 12 maj 2014

Körsbärspaj

KÖRSBÄRSPAJ

Körsbärspaj hör till klassikerna när det gäller pajer. Man väljer syrligare eller sötare körsbär och anpassar sockermängden därefter. Ev kan man knäcka några körsbärskärnor och blanda med bären, det ger fin smak.

1 paj

3 dl vetemjöl
125 g smör eller margarin
2 msk vatten
1 - 2 droppar bittermandelolja
1 l körsbär, ca 500 g
1 dl hackad sötmandel
1 - 2 dl socker

Tips:
Om körsbären är mycket saftiga kan
man blanda dem med 1 - 2 tsk potatis-
mjöl. Det kan då också vara en fördel
att förgrädda pajskalet ca 10 minuter.

Gott att äta till:
Glass eller vispad grädde.


Hacka samman mjöl och matfett. Tillsätt vatten och bittermandelolja. Arbeta snabbt ihop degen och låt den vila kallt ca 1 timme.

Skölj körsbären och kärna ur dem. Kavla ut degen och klä en form, ca 22 cm i diameter, med den. Eller tryck ut degen direkt i formen. Lägg mandel och körsbär i pajskalet och strö över socker. Grädda i ugn vid 200° ca 40 minuter eller tills pajskalet fått ljusbrun färg. Låt pajen svalna något och servera den ljummen.


Tid för tillagning: Ca 1 timme
varav ca 40 minuter i ugnen +
tid för degen att vila kallt.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar