måndag 12 maj 2014

Apelsin- och russinkaka

APELSIN- OCH RUSSINKAKA

Mycket gott hittar du i den här mjuka kakan som passar bra både till en kopp kaffe och/eller en kopp te.

1 kaka, ca 18 skivor

150 g smör eller margarin
3½ dl socker
3 ägg
1 dl valnötter eller hasselnötter
½ apelsin
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl russin
½ dl syltat apelsinskal
2 dl mjölk

Tips:
Rör samman litet florsocker och
pressad apelsinsaft och ringla
glasyren över kakan. Eller strö
litet hackade nötter blandat med
litet socker och kanel på kakan.


Rör matfett och socker poröst. Blanda ned äggen ett i taget. Hacka nötterna. Pressa saften ur apelsinen. Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Blanda ned nötter, apelsinsaft, russin, apelsinskal och mjölk i smeten. Vänd ned mjölblandningen.

Häll smeten i en smord och bröad ringform, 1½ l. Grädda kakan i nedre delen av ugnen i 175° ca 50 minuter eller tills den är genomgräddad. Stjälp upp kakan och låt den kallna på galler. Servera kakan.


Tid för tillagning:
Förberedelse 15 minuter
Tid i ugnen ca 50 minuter


Från Lätt & Läckert



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar