söndag 11 maj 2014

Sommarens bästa bakelser

SOMMARENS BÄSTA BAKELSER

Dessa fruktiga och lätta jordgubbsbakelser passar perfekt för heta sommareftermiddagar. Servera dem gärna med läskande iskaffe.

20 bakelser

Tårtbotten:
7 dl vetemjöl
2 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
250 g mjukt smör eller margarin
2½ dl socker
2 tsk vaniljsocker
5 ägg
1 nypa salt
1 1/4 dl mjölk

Fyllning:
3 dl vispgrädde
1½ dl socker
400 g kesella
4 blad gelatin
1 l jordgubbar, sköljda och rensade
6 msk jordgubbsmarmelad


Värm ugnen till 200°C. Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver väl. Rör ihop matfett, socker och vaniljsocker till en porös smet. Rör efter hand ned äggen, ett i taget, salt, mjölblandningen och mjölken. Täck en långpanna med bakplåtspapper och häll på smeten. Baka i ugnen 20 minuter tills kakan är gyllenbrun. Vänd upp kakan på ett galler och ta bort bakplåtspapperet. Låt kakan svalna.

Vispa grädden med ½ dl socker. Blanda kesellan med 1 dl socker. Doppa gelatinet i kallt vatten och krama ur det. Värm det med 1 msk vatten tills det är upplöst. Blanda ned gelatinet i kesellan matskedsvis. Rör om. Blanda ned hälften av grädden i kesellan och häll den andra hälften i en sprits.

Bred kesellasmeten på tårtbottnen. Halvera jordgubbarna och lägg på dem. Värm upp marmeladen och pensla den över tårtan. Skär i 20 bitar och garnera med grädde.

Tips och råd:
Använd 300 g av vardera aprikoser, jordgubbar och körsbär om du vill ha en riktigt färgrik och dekorativ bakelse.

Gör bakelser även när det inte är bärsäsong. Då kan du använda dig av t ex ananas och banan. Minska på sockret i kesellan om du använder söta bärsorter.


Tid för tillagning: 55 minuter + kylning.


Från IMP kortserie


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar