WIENERBULLAR MED KARDEMUMMAFYLLNING
Härliga bullar med underbar smak av kardemumma och smör.
40 bullar
50 g jäst
4 dl mjölk
300 g smör
3/4 dl socker
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning:
175 g smör
2 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
Pensling:
ägg
Garnering:
2 dl florsocker
1 msk vatten
Sätt ugnen på 250°.
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i klickar, socker, salt och mjöl. Arbeta degen väl tills den är smidig och släpper skålens kant. Låt degen vila övertäckt 10 minuter.
Fyllning:
Rör samman smör, socker och kardemumma till fyllningen.
Ta upp degen på bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en fyrkant, 32 x 40 cm. Skär i rutor om 8 x 8 cm och lägg en klick fyllning mitt på varje. Vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna.
Rör ihop florsocker och vatten och glasera bullarna vid servering.
Härliga bullar med underbar smak av kardemumma och smör.
40 bullar
50 g jäst
4 dl mjölk
300 g smör
3/4 dl socker
1 tsk salt
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning:
175 g smör
2 dl socker
1 tsk nystött kardemumma
Pensling:
ägg
Garnering:
2 dl florsocker
1 msk vatten
Sätt ugnen på 250°.
Smula jästen i en skål. Värm mjölken till 37° och häll den över jästen. Rör om tills jästen lösts upp. Tillsätt rumsvarmt smör i klickar, socker, salt och mjöl. Arbeta degen väl tills den är smidig och släpper skålens kant. Låt degen vila övertäckt 10 minuter.
Fyllning:
Rör samman smör, socker och kardemumma till fyllningen.
Ta upp degen på bakbord och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en fyrkant, 32 x 40 cm. Skär i rutor om 8 x 8 cm och lägg en klick fyllning mitt på varje. Vik in hörnen mot mitten och tryck till. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och låt jäsa övertäckta ca 30 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda mitt i ugnen ca 8 minuter. Låt svalna.
Rör ihop florsocker och vatten och glasera bullarna vid servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar