MANDELTÅRTA MED KOLAKRÄM
1 tårta
Botten:
300 g mandelmassa
1 ägg
2 äggvitor
1½ msk kakao
Kolakräm:
1 dl socker
2 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker
½ dl ljus sirap
Garnering:
3 dl vispgrädde
ca 5 dl bär och frukt (t ex körsbär, jordgubbar,
blåbär, nektarin, persika)
1 dubbeldajm
Riv mandelmassan och rör ned ägg och äggvita. Sikta ned kakaon och blanda. Häll smeten i en smord, bröad form med löstagbar kant, 23 cm i diameter. Grädda i 175° 15 - 20 minuter. Låt kallna.
Blanda alla ingredienser till kolakrämen i en kastrull. Koka upp under omrörning och låt sedan småputtra utan att röra om för mycket, 20 - 25 minuter, tills det blir en tjock gulbrun kräm. Låt svalna.
Lägg bottnen på ett fat och bred över kolakrämen. Spritsa eller klicka över vispad grädde. Toppa med bär, frukt och krossad dajm.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar