MORMORS MJUKA HAVRERUTOR
En saftig och god kaka som räcker åt många eftersom den bakas i långpanna.
20 bitar
4 dl havregryn
2 dl mjölk
3 stora ägg
2 3/4 dl socker
3 droppar bittermandelolja
1 dl flytande smör
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Topping:
300 g färskost, t ex Philadelphia
2 - 3 msk florsocker
rivet skal av ½ citron
några droppar färskpressad citronsaft
Garnering:
valfria bär, t ex körsbär
citronmeliss
Sätt ugnen på 200°.
Blanda havregryn och mjölk i en bunke. Låt stå och svälla 5 minuter. Rör ned äggen och tillsätt sedan socker, bittermandelolja och smör. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten. Häll smeten i en långpanna, 30 x 22 cm, med bakpapper. Grädda kakan i mitten av ugnen 20 - 30 minuter. Känn efter med sticka att kakan känns torr. Stjälp upp och låt svalna.
Topping:
Blanda färskost, florsocker och citronskal och -saft till en kräm. Bred krämen över den kalla kakan. Skär i rutor vid servering och garnera med bär och citronmeliss.
En saftig och god kaka som räcker åt många eftersom den bakas i långpanna.
20 bitar
4 dl havregryn
2 dl mjölk
3 stora ägg
2 3/4 dl socker
3 droppar bittermandelolja
1 dl flytande smör
1½ dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
Topping:
300 g färskost, t ex Philadelphia
2 - 3 msk florsocker
rivet skal av ½ citron
några droppar färskpressad citronsaft
Garnering:
valfria bär, t ex körsbär
citronmeliss
Sätt ugnen på 200°.
Blanda havregryn och mjölk i en bunke. Låt stå och svälla 5 minuter. Rör ned äggen och tillsätt sedan socker, bittermandelolja och smör. Blanda mjöl och bakpulver och rör ned det i smeten. Häll smeten i en långpanna, 30 x 22 cm, med bakpapper. Grädda kakan i mitten av ugnen 20 - 30 minuter. Känn efter med sticka att kakan känns torr. Stjälp upp och låt svalna.
Topping:
Blanda färskost, florsocker och citronskal och -saft till en kräm. Bred krämen över den kalla kakan. Skär i rutor vid servering och garnera med bär och citronmeliss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar