RUTOR MED MARÄNGTÄCKE
Ca 30 st
100 g smör
2½ dl socker
4 äggulor (spara äggvitorna)
6 dl vetemjöl
2½ tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
2½ dl kall mjölk
2 - 3 dl blandade bär (blåbär, hallon, björnbär)
+ bär till garnering
Marängtäcke:
4 äggvitor
2½ dl socker
1 msk vaniljsocker
30 - 50 g flagad mandel
florsocker
Rör smör och socker poröst och tillsätt äggulorna, en i sänder. Blanda de torra ingredienserna och rör ned dem omväxlande med mjölken. Häll smeten i en mindre, bakpappersklädd långpanna (ca 22 x 32 cm). Strö över bären och tryck ned dem lätt. Grädda i nedre delen av ugnen i 200° ca 15 minuter. Ta ut kakan och höj temperaturen till 250°.
Vispa äggvitorna till hårt skum och rör ned socker och vaniljsocker litet i taget under fortsatt vispning. Bred marängmassan över kakan och strö över flagad mandel. Grädda 6 - 10 minuter tills allt har fått fin färg - passa noga. Låt stå en liten stund i eftervärme med ugnsluckan på glänt. Låt svalna och skär i rutor.
Garnera med siktat florsocker och bär.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar