måndag 1 maj 2017

Engelska scones med vanilj

DAGENS RECEPT 15-07-19


ENGELSKA SCONES MED VANILJ

Idag när det är en så ruggig söndagsmorgon i Göteborg tyckte jag det kunde vara passande med varma, goda scones. De här är kanske inte direkt frukostscones utan mer sådana man äter med sylt och grädde (allra helst clotted cream, gud vad gott det är!), men det kan väl duga också till söndagsfrukost? Sedan har jag också lärt mig att det inte heter "skeuns" utan "skånns" för att skriva det som det låter! :-D En annan har ju skaffat sig vanor och lärdomar i London ...

12 scones

7½ dl vetemjöl
½ tsk salt
2 tsk bakpulver
1 tsk äkta vaniljpulver
1 tsk torkade lavendelblommor
½ dl florsocker
125 g kallt smör eller margarin
1 ägg
2 dl mjölk

Topping:
1 ägg
1 msk råsocker
1 tsk torkad lavendel


Sätt ugnen på 225 grader.

Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tärna matfettet och nyp ihop det med det andra till en grynig massa. Vispa ihop ägg och mjölk och blanda ned de torra ingredienserna. Arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut den till ca 3 cm tjocklek på mjölat bakbord och stansa ut runda scones med t ex ett glas.

Lägg på en plåt med bakplåtspapper, pensla med uppvispat ägg och strö över råsocker och lavendelblommor. Grädda dem gyllenbruna, ca 10 - 15 minuter.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar