GENERÖSA VANILJBULLAR
26 st
50 g jäst
150 g smör
5 dl mjölk
1 dl socker
½ tsk salt
3 tsk vaniljsocker
ca 15 dl vetemjöl
1 ägg till pensling
Fyllning:
200 g mjukt smör
2½ dl florsocker
2½ tsk vaniljpulver
Smula ned jästen i en degbunke. Smält smöret och häll i mjölken. Värm till 37° och rör ut jästen i degvätskan. Tillsätt socker, salt och vaniljsocker. Rör ned mjölet och arbeta degen smidig ca 10 minuter. Låt jäsa under bakduk 40 minuter.
Fyllning:
Blanda samman smör, florsocker och vaniljpulver i en skål.
Stjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i 2 lika stora delar. Kavla ut varje del till 30 x 40 cm och bred ut hälften av fyllningen på varje. Rulla ihop till 2 längder, snurra längderna och lägg med öppningen nedåt. Skär i stubbar, ca 4 cm höga. Ställ på bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk ca 20 minuter.
Sätt ugnen på 225°. Pensla med ägg och grädda i mitten av ugnen 10 - 15 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar