torsdag 18 maj 2017

Blåbärsrutor

BLÅBÄRSRUTOR

Det blir godast med färska blåbär, så passa på när blåbärsskogen är full med bär eller fuskköp på torget. Servera blåbärsrutan ljummen med litet mjukrörd vaniljglass till dessert, eller kall med en klick kardemummagrädde till kaffet.

Till ½ långpanna, 30 x 20 cm

150 g sötmandel
1½ dl socker
150 g rumsvarmt smör
2 ägg
3 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1½ dl vispgrädde
4 dl blåbär

Garnering:
3 msk florsocker


Sätt ugnen på 175°.

Skålla, skala och finhacka mandeln. Klä en långpanna med smort bakplåtspapper och strö ca 1 dl av den hackade mandeln i botten. Vispa socker och smör poröst med elvisp. Tillsätt äggen, ett i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ned i smeten växelvis med grädden. Rör ned resten av mandeln.

Bred ut smeten i långpannan och strö blåbären över. Tryck ned dem litet i smeten. Grädda mitt i ugnen ca 30 minuter. Låt kakan kallna innan du skär den i ca 5 x 5 cm stora rutor. Dofta över florsocker före servering.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar