JORDGUBBSBULLAR MED MANDEL
24 bullar
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1½ dl socker
2 tsk stötta kardemummakärnor
ca 15 dl vetemjöl med hög proteinhalt
150 g smör
½ tsk salt
Fyllning:
100 g smör
50 g mandelmassa
1 dl jordgubbssylt
2 msk ströbröd
2 tsk vaniljsocker
Pensling:
ägg
Garnering:
mandelspån eller pärlsocker
Sätt ugnen på 250°.
Smula jästen i en degbunke och lös upp den med litet av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken, socker, kardemummakärnor, mjölet litet i taget och rumsvarmt smör i klickar till en lagom fast deg. Arbeta degen tills den släpper bunkens kant, minst 5 minuter i köksmaskin. Tillsätt saltet och arbeta in det i degen. Låt den jäsa långsamt i rumstemperatur och under bakduk 2 timmar. Stöt ned degen när den når kanten på bunken.
Fyllning:
Mixa rumsvarmt smör, riven mandelmassa, sylt, ströbröd och vaniljsocker till en slät smet.
Arbeta degen smidig på bakbordet och dela den i 3 delar. Rulla ut till längder och skär i 24 bitar. Rulla dem till runda bullar och ställ i formar på muffinsplåtar. Låt jäsa 15 minuter.
Lägg fyllningen i en spritspåse med tyll. Gör hål mitt i bullarna och spritsa in fyllningen. Låt bullarna jäsa ytterligare ca 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller mandelspån.
Grädda bullarna mitt i ugnen 6 - 8 minuter och låt svalna på bakgaller under duk.
24 bullar
50 g jäst för söta degar
5 dl mjölk
1½ dl socker
2 tsk stötta kardemummakärnor
ca 15 dl vetemjöl med hög proteinhalt
150 g smör
½ tsk salt
Fyllning:
100 g smör
50 g mandelmassa
1 dl jordgubbssylt
2 msk ströbröd
2 tsk vaniljsocker
Pensling:
ägg
Garnering:
mandelspån eller pärlsocker
Sätt ugnen på 250°.
Smula jästen i en degbunke och lös upp den med litet av den kalla mjölken. Tillsätt resten av mjölken, socker, kardemummakärnor, mjölet litet i taget och rumsvarmt smör i klickar till en lagom fast deg. Arbeta degen tills den släpper bunkens kant, minst 5 minuter i köksmaskin. Tillsätt saltet och arbeta in det i degen. Låt den jäsa långsamt i rumstemperatur och under bakduk 2 timmar. Stöt ned degen när den når kanten på bunken.
Fyllning:
Mixa rumsvarmt smör, riven mandelmassa, sylt, ströbröd och vaniljsocker till en slät smet.
Arbeta degen smidig på bakbordet och dela den i 3 delar. Rulla ut till längder och skär i 24 bitar. Rulla dem till runda bullar och ställ i formar på muffinsplåtar. Låt jäsa 15 minuter.
Lägg fyllningen i en spritspåse med tyll. Gör hål mitt i bullarna och spritsa in fyllningen. Låt bullarna jäsa ytterligare ca 15 minuter. Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker eller mandelspån.
Grädda bullarna mitt i ugnen 6 - 8 minuter och låt svalna på bakgaller under duk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar