DAGENS RECEPT 15-05-28
MANDELTÅRTA MED CITRONKRÄM
8 bitar
Mandelbotten:
1½ dl sötmandel
1½ dl socker
4 äggvitor
Fyllning:
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
150 g smör
rivet skal av 1 stor tvättad citron
½ påse rostade mandelflarn, 25 g
Rita 2 rundlar på ett bakplåtspapper, ca 21 cm i diameter, och smörj rundlarna. Sätt ugnen på 175 grader.
Skålla, skala och mal mandeln i mandelkvarn. Blanda mandel och socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned dem i mandelsockret. Bred ut smeten i rundlarna och grädda bottnarna mitt i ugnen 15 - 20 minuter. Låt svalna något innan de lossas försiktigt. Låt kallna på galler.
Fyllning:
Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning till en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Låt krämen kallna och ställ den i kylen så stelnar den ytterligare.
Blanda i citronskalet innan tårtan läggs ihop. Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen som fyllning och bred resten av krämen ovanpå. Strö över mandelspån och garnera med ätliga blommor.
MANDELTÅRTA MED CITRONKRÄM
8 bitar
Mandelbotten:
1½ dl sötmandel
1½ dl socker
4 äggvitor
Fyllning:
4 äggulor
2 dl vispgrädde
1 dl socker
150 g smör
rivet skal av 1 stor tvättad citron
½ påse rostade mandelflarn, 25 g
Rita 2 rundlar på ett bakplåtspapper, ca 21 cm i diameter, och smörj rundlarna. Sätt ugnen på 175 grader.
Skålla, skala och mal mandeln i mandelkvarn. Blanda mandel och socker. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ned dem i mandelsockret. Bred ut smeten i rundlarna och grädda bottnarna mitt i ugnen 15 - 20 minuter. Låt svalna något innan de lossas försiktigt. Låt kallna på galler.
Fyllning:
Blanda äggulor, grädde och socker i en kastrull. Sjud på svag värme under vispning till en tjock kräm. Ta kastrullen från värmen och klicka i smöret under omrörning. Låt krämen kallna och ställ den i kylen så stelnar den ytterligare.
Blanda i citronskalet innan tårtan läggs ihop. Lägg ihop bottnarna med hälften av krämen som fyllning och bred resten av krämen ovanpå. Strö över mandelspån och garnera med ätliga blommor.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar