MANDELÄPPELKAKA
En saftig kaka med äpplen både i och ovanpå. God som den är, men med lite glass, grädde eller vaniljsås blir den ännu godare. En dubbel sats räcker till en långpanna i fullformat. Gör du enkel sats i långpanna blir den bara lite tunnare. Tänk då på att passa gräddningstiden.
Till halv långpanna, 30 x 20 cm
250 g mandelmassa
175 g rumsvarmt smör
1 dl socker
½ dl gräddfil
3 ägg
4 dl vetemjöl
1½ tsk bakpulver
1 stort äpple, skalat och grovrivet
3 stora äpplen, ca 550 g, skalade och skivade
Strössel:
1½ msk socker + 1 msk kardemumma
Sätt ugnen på 200°. Klä långpannan med bakplåtspapper.
Riv mandelmassan i en stor bunke. Klicka ned smöret och rör till en jämn smet. Rör ned socker, gräddfil och ett ägg i taget. Blanda vetemjöl och bakpulver och rör ned det i smeten tillsammans med äppelrivet. Häll smeten i långpannan och fördela äppelskivorna i raka rader eller diagonalt över ytan. Pudra över strössel och grädda mitt i ugnen 35 - 40 minuter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar