måndag 1 maj 2017

Gratinerad svamprulltårta

GRATINERAD SVAMPRULLTÅRTA

Rulltårtan kan förberedas och gratineras när gästerna kommer.

4 - 6 portioner

Botten:
2½ dl vetemjöl
5 dl mjölk
1 tsk salt
3 äggulor
3 äggvitor

Fyllning:
1 l färska kantareller
eller 3 dl förvällda
2 schalottenlökar
3 msk smör eller margarin
2 dl krossade tomater
2 msk grädde
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 krm timjan

Gratinering:
1 msk smält smör eller margarin
2 dl riven stark ost
½ dl solroskärnor


Sätt ugnen på 225 grader.

Botten:
Vispa vetemjöl, hälften av mjölken och salt till en slät smet i en bunke. Tillsätt resten av mjölken och äggulorna. Vispa äggvitorna till hårt skum i en annan bunke och vänd ned dem i smeten.

Häll smeten i en långpanna med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen 15 - 20 minuter tills ytan är vackert gräddad. Stjälp upp på ett nytt bakplåtspapper och ta bort det övre papperet.

Fyllning:
Ansa och finhacka svampen. Skala och hacka löken. Fräs svamp och lök i en stekpanna med matfett tills nästan all vätska kokat in. Tillsätt tomater och grädde och smaka av med salt, svartpeppar och timjan.

Gratinering:
Bred fyllningen på bottnen och rulla ihop som en rulltårta. Lägg rullen på en plåt med bakplåtspapper och pensla med smält matfett. Strö över ost och solroskärnor och gratinera mitt i ugnen ca 10 minuter. Skär upp i bitar och servera med sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar