RABARBERKNYTEN
Saftiga bullar med ljuvlig mandelmassefyllning.
40 st
50 g jäst
4 dl mjölk, rumstempererad
8 + 4 dl vetemjöl
2 ägg
½ tsk salt
½ tsk stött kardemumma
1½ dl socker
175 g mjukt smör
Fyllning:
150 g mjukt smör
3/4 dl socker
½ tsk vaniljsocker
150 g riven mandelmassa
ca 150 g rabarber
Pensling och garnering:
ägg
florsocker
Sätt ugnen på 225°.
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt 8 dl mjöl och rör samman till en lös deg. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom litet av mjölet som sparas till utbakningen. Arbeta samman till en smidig deg och låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Fyllning:
Blanda smör, socker, vaniljsocker och mandelmassa. Skär rabarbern i tunna skivor.
Dela degen i två delar. Kavla ut till rektanglar à 35 x 45 cm. Skär i rutor. Lägg en klick fyllning och litet rabarber på varje ruta. Vik in snibbarna mot mitten och tryck till. Lägg knytena i formar och låt jäsa ca 40 minuter.
Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 7 - 8 minuter. Pudra med florsocker före servering.
Saftiga bullar med ljuvlig mandelmassefyllning.
40 st
50 g jäst
4 dl mjölk, rumstempererad
8 + 4 dl vetemjöl
2 ägg
½ tsk salt
½ tsk stött kardemumma
1½ dl socker
175 g mjukt smör
Fyllning:
150 g mjukt smör
3/4 dl socker
½ tsk vaniljsocker
150 g riven mandelmassa
ca 150 g rabarber
Pensling och garnering:
ägg
florsocker
Sätt ugnen på 225°.
Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt 8 dl mjöl och rör samman till en lös deg. Låt jäsa under bakduk 30 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna, förutom litet av mjölet som sparas till utbakningen. Arbeta samman till en smidig deg och låt jäsa under bakduk ca 45 minuter.
Fyllning:
Blanda smör, socker, vaniljsocker och mandelmassa. Skär rabarbern i tunna skivor.
Dela degen i två delar. Kavla ut till rektanglar à 35 x 45 cm. Skär i rutor. Lägg en klick fyllning och litet rabarber på varje ruta. Vik in snibbarna mot mitten och tryck till. Lägg knytena i formar och låt jäsa ca 40 minuter.
Pensla med lätt uppvispat ägg och grädda i mitten av ugnen 7 - 8 minuter. Pudra med florsocker före servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar