SYLTSPRITSAR
Har man en bra sprits tar de här kakorna inte så lång tid att baka ut. Degen är mycket lätthanterlig och eftersom du fyller "hålen" med litet deg och sylt håller kakorna ihop fint under gräddningen.
Ca 75 kakor
200 g smör eller margarin
2 dl siktat florsocker
1 äggula
1 dl sötmandel
ca 4 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 1 dl hallonsylt
Låt matfettet mjukna i rumstemperatur någon timme. Rör det sedan mycket ljust och poröst, tillsätt florsockret och rör alltsammans luftigt. Rör ned äggulan. Skålla mandeln, skala den och mal den. Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ned mandeln i degen, tillsätt vetemjölet och arbeta snabbt samman till en deg. Fyll spritsen med litet deg i sänder. Spritsa ut kransar direkt på smorda eller bakpappersklädda plåtar. Lägg en liten klick deg i mitten på varje krans och lägg på en klick sylt.
Grädda kakorna i ugn ca 8 minuter eller tills spritsarna fått läcker, guldgul färg. Lossa dem försiktigt från plåten och låt dem stå ett par minuter. Lägg sedan över dem på galler med smörpapper.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 8 minuter/plåt att grädda
Enklare:
Spritsa ut degen till långa längder direkt på plåten. Lägg två och två tätt tillsammans. Lägg en tunn syltrand i mitten och skär sedan längderna i bitar, ca 6 cm långa. Sära något på dem när de ska gräddas så att de inte flyter ihop. Grädda vid 200 grader ca 8 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
Annorlunda:
Smaksätt degen med 3 msk rivet apelsinskal och 3 msk färskpressad apelsinjuice. Uteslut då mandeln. Ev kan du behöva tillsätta någon extra msk mjöl så att degen håller ihop. Forma till kransar eller till längder som ovan. Grädda som i vårt recept. Uteslut sylten eller lägg en liten klick apelsinmarmelad i "hålen" på kransarna.
Kom ihåg:
En deg som ska spritsas måste vara lös och smidig. Arbeta därför inte in mer mjöl än vad receptet anger. Äggulan hjälper till att "stadga" kakorna under gräddningen. Grädda gärna en provkaka innan du spritsar ut alla kakorna på plåten.
Du kan spritsa ut degen till längder på bakbordet och skära dessa i ca 10 cm långa bitar. Forma dem till kransar och lägg på plåt. Då vet du att alla kransar blir lika stora. I övrigt som i vårt recept.
Tips och idéer:
Florsocker som fått stå på fuktig plats för länge blir mycket hårt och klimpigt. Värm sockret en stund i ugn vid ca 100 grader - då mjuknar det och blir lättare att hantera. Sikta det genom en vanlig sil innan du tillsätter det till degen. Sockerklimpar kan annars fastna i spritsen och då blir det omöjligt att få jämna fina kakor.
Frys in:
Kakorna går fint att frysa in. Lägg dem i lager i burkar av plåt eller plast. Lägg gärna folie eller smörpapper mellan lagren, då går det lättare att plocka ut så många kakor som behövs för tillfället. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Har man en bra sprits tar de här kakorna inte så lång tid att baka ut. Degen är mycket lätthanterlig och eftersom du fyller "hålen" med litet deg och sylt håller kakorna ihop fint under gräddningen.
Ca 75 kakor
200 g smör eller margarin
2 dl siktat florsocker
1 äggula
1 dl sötmandel
ca 4 dl vetemjöl
Fyllning:
ca 1 dl hallonsylt
Låt matfettet mjukna i rumstemperatur någon timme. Rör det sedan mycket ljust och poröst, tillsätt florsockret och rör alltsammans luftigt. Rör ned äggulan. Skålla mandeln, skala den och mal den. Sätt ugnen på 200 grader.
Rör ned mandeln i degen, tillsätt vetemjölet och arbeta snabbt samman till en deg. Fyll spritsen med litet deg i sänder. Spritsa ut kransar direkt på smorda eller bakpappersklädda plåtar. Lägg en liten klick deg i mitten på varje krans och lägg på en klick sylt.
Grädda kakorna i ugn ca 8 minuter eller tills spritsarna fått läcker, guldgul färg. Lossa dem försiktigt från plåten och låt dem stå ett par minuter. Lägg sedan över dem på galler med smörpapper.
Ca 35 minuter att förbereda
Ca 8 minuter/plåt att grädda
Enklare:
Spritsa ut degen till långa längder direkt på plåten. Lägg två och två tätt tillsammans. Lägg en tunn syltrand i mitten och skär sedan längderna i bitar, ca 6 cm långa. Sära något på dem när de ska gräddas så att de inte flyter ihop. Grädda vid 200 grader ca 8 minuter. Låt kakorna svalna på plåten.
Annorlunda:
Smaksätt degen med 3 msk rivet apelsinskal och 3 msk färskpressad apelsinjuice. Uteslut då mandeln. Ev kan du behöva tillsätta någon extra msk mjöl så att degen håller ihop. Forma till kransar eller till längder som ovan. Grädda som i vårt recept. Uteslut sylten eller lägg en liten klick apelsinmarmelad i "hålen" på kransarna.
Kom ihåg:
En deg som ska spritsas måste vara lös och smidig. Arbeta därför inte in mer mjöl än vad receptet anger. Äggulan hjälper till att "stadga" kakorna under gräddningen. Grädda gärna en provkaka innan du spritsar ut alla kakorna på plåten.
Du kan spritsa ut degen till längder på bakbordet och skära dessa i ca 10 cm långa bitar. Forma dem till kransar och lägg på plåt. Då vet du att alla kransar blir lika stora. I övrigt som i vårt recept.
Tips och idéer:
Florsocker som fått stå på fuktig plats för länge blir mycket hårt och klimpigt. Värm sockret en stund i ugn vid ca 100 grader - då mjuknar det och blir lättare att hantera. Sikta det genom en vanlig sil innan du tillsätter det till degen. Sockerklimpar kan annars fastna i spritsen och då blir det omöjligt att få jämna fina kakor.
Frys in:
Kakorna går fint att frysa in. Lägg dem i lager i burkar av plåt eller plast. Lägg gärna folie eller smörpapper mellan lagren, då går det lättare att plocka ut så många kakor som behövs för tillfället. Förvaringstid ca 3 månader.
Från Nya Mästerkocken 1984
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar