VANILJ- OCH JORDGUBBSBULLAR
Saftiga bullar med generös fyllning.
Ca 30 bullar
125 g rumsvarmt smör
1 vaniljstång
50 g jäst
5 dl kall mjölk
½ dl vit sirap
½ tsk salt
13 - 14 dl vetemjöl special
Jordgubbssylt:
500 g jordgubbar
1½ dl syltsocker
Fyllning:
200 g rumsvarmt smör
300 g mandelmassa
1 dl marsánpulver
3/4 dl socker
½ dl vispgrädde
Pensling:
1 ägg
Garnering:
50 g smör
1½ dl rårörsocker
Tärna smöret. Skåra vaniljstången och skrapa ur fröna - spara stången till kompotten. Rör ut jästen i mjölken i en bakmaskin. Blanda i smör, vaniljfrön, sirap, salt och tillsätt mjölet litet i taget. Arbeta degen smidig ca 15 minuter i maskin. Låt jäsa övertäckt i rumstemperatur ca 1½ timme.
Sylt:
Snoppa och grovhacka jordgubbarna och lägg dem i en kastrull tillsammans med syltsocker och urskrapad vaniljstång. Koka ca 5 minuter. Låt kallna.
Fyllning:
Vispa ihop smör, mandelmassa, marsánpulver, socker och grädde till en smidig smet.
Ta upp degen och dela den i två bitar. Kavla ut varje bit till en avlång platta, ca 30 x 50 cm. Bred på mandelmassefyllning och därefter jordgubbssylt. Vik över degen och kavla den lätt. Skär i 3 cm tjocka längder och snurra ihop till bullar. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Klicka ev litet jordgubbssylt i mitten. Låt bullarna jäsa övertäckta ca 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°.
Vispa upp ägget och pensla bullarna. Grädda mitt i ugnen ca 12 minuter och låt svalna på galler.
Garnering:
Smält smöret och pensla bullarna. Doppa dem i rårörsocker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar