lördag 20 maj 2017

Ambrosiakaka med rabarber och pistage

AMBROSIAKAKA MED RABARBER OCH PISTAGE

Apelsin och rabarber är en frisk och god kombination. Kakan går bra att frysa utan glasyr och garnering.

1 kaka = 10 bitar

150 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 apelsin
200 g rabarber
1 msk florsocker
1 tsk Maizena majsstärkelse

Glasyr:
2 dl florsocker
ca 3 msk rabarbersaft
ev röd hushållsfärg

Garnering:
½ l jordgubbar
½ dl hackade pistagenötter


Sätt ugnen på 175°.

Smält smöret i en kastrull. Låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål och tillsätt smöret. Sikta ned mjöl blandat med vaniljsocker och bakpulver. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur 1 dl saft. Rör ned det i smeten.

Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Vänd rabarbern i florsocker och majsstärkelse och blanda ned den i smeten.

Häll smeten i en smord och bröad 1½-litersform. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40 - 45 minuter. Låt den svalna i formen innan den stjälps upp på galler med bakplåtspapper. Låt kallna.

Glasyr:
Blanda florsocker, rabarbersaft och ev hushållsfärg till en jämn glasyr. Ringla glasyren över kakan och garnera med jordgubbar och pistagenötter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar