AMBROSIAKAKA MED RABARBER OCH PISTAGE
Apelsin och rabarber är en frisk och god kombination. Kakan går bra att frysa utan glasyr och garnering.
1 kaka = 10 bitar
150 g smör
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 apelsin
200 g rabarber
1 msk florsocker
1 tsk Maizena majsstärkelse
Glasyr:
2 dl florsocker
ca 3 msk rabarbersaft
ev röd hushållsfärg
Garnering:
½ l jordgubbar
½ dl hackade pistagenötter
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret i en kastrull. Låt svalna. Vispa ägg och socker fluffigt i en skål och tillsätt smöret. Sikta ned mjöl blandat med vaniljsocker och bakpulver. Skölj apelsinen noga i ljummet vatten. Riv skalet och pressa ur 1 dl saft. Rör ned det i smeten.
Ansa och skär rabarbern i tunna skivor. Vänd rabarbern i florsocker och majsstärkelse och blanda ned den i smeten.
Häll smeten i en smord och bröad 1½-litersform. Grädda kakan i nedre delen av ugnen 40 - 45 minuter. Låt den svalna i formen innan den stjälps upp på galler med bakplåtspapper. Låt kallna.
Glasyr:
Blanda florsocker, rabarbersaft och ev hushållsfärg till en jämn glasyr. Ringla glasyren över kakan och garnera med jordgubbar och pistagenötter.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar