torsdag 8 maj 2014

Tjeckiskt bondbröd

TJECKISKT BONDBRÖD

Det här brödet är fantastiskt gott och hållbart. Allra bäst smakar det efter en eller två dagar.

2 stora limpor

Liten jäsdeg:
40  g jäst
1½ dl ljummet vatten
1 dl rågsikt

Deg:
18 - 19 dl rågsikt
½ - 1 msk salt
1 msk kummin
6 dl ljummet vatten
1 msk olivolja


Rör ut jästen i vattnet och tillsätt 1 dl rågsikt. Låt jäsa ca 20 minuter på varm plats. OBS! Degen kommer att bli skummig och svälla till sin dubbla volym.

Blanda nästan allt mjölet till den stora degen med salt och kummin. Tillsätt jäsdegen, det ljumma vattnet och oljan. Arbeta igenom degen ordentligt först i bunke, sedan med händerna på bakbordet. Tillsätt det mesta av det resterande mjölet efter hand, men spara något till utbakningen.

Lägg degen i bunken igen och låt den jäsa övertäckt ca 30 minuter på varm plats. Knåda igenom den på nytt och forma 2 långa limpor av den. Skåra dem med vass kniv och låt dem jäsa upp 20 - 30 minuter på smord plåt.

Grädda dem 10 minuter i 300° ugnsvärme, sänk därefter värmen till 175°. Låt bröden gräddas färdiga med ugnsluckan på glänt ca 35 minuter. De ska låta ihåliga när man knackar på dem från undersidan. Pensla bröden med ljummet vatten och linda in dem i bakduk medan de svalnar.


Tid för tillagning: Ca 2½ timme, varav
1½ timme för jäsning och 45 minuter
i ugnen.


Från Mina Bästa Recept


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar