fredag 9 maj 2014

Söndagslimpa

SÖNDAGSLIMPA

Spara pengar och gör samtidigt något riktigt roligt! Baka två saftiga limpor, gör härliga smörgåsar och stoppa ev ett bröd i frysen.

2 limpor

5 dl naturell yoghurt
50 g jäst
1 dl sirap
1½ tsk salt
1 msk anis
1 tsk malet pomeransskal
3 dl rågsikt
3 dl vetemjöl
5 dl matbrödsmjöl av vete

Pensling:
3 msk vatten
½ msk sirap


Värm yoghurten till 37°. Smula ned jästen i en bunke och rör ut den med litet av yoghurten. Tillsätt resten av yoghurten, sirap, salt, anis och pomeransskal. Blanda ned rågsikt, vetemjöl och matbrödsmjöl litet i taget. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa under bakduk ca 30 minuter.

Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela den i två delar och forma den till två limpor. Låt limporna jäsa på smord plåt, övertäckta, ca 30 minuter. Pensla med sirapsvatten och grädda bröden i nedre delen av ugnen i 175° ca 40 minuter. Pensla då och då med vattnet.

Låt limporna svalna på galler under bakduk och servera dem sedan.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Jästid 1 timme
Tid i ugnen ca 40 minuter


Från Lätt & Läckert


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar