torsdag 8 maj 2014

Skånskt lantbröd

SKÅNSKT LANTBRÖD

Ingenting går upp mot hembakat bröd. Vårt lantbröd blir saftigt av havregryn och passar både till smörgås, soppa och sallad.

2 bröd, ca 40 skivor

50 g smör eller margarin
5 dl filmjölk
50 g jäst
½ dl farin
1 msk honung
1½ tsk salt
1 ägg
2 dl havregryn
3 dl rågsikt
7 dl vetemjöl


Smält matfettet i en kastrull och tillsätt filmjölken. Värm till 37°. Smula ned jästen i en bunke och lös upp den med litet av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, farin, honung, salt, ägg, havregryn, rågsikt och vetemjöl litet i taget. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Strö över litet mjöl och låt jäsa ca 30 minuter.

Knåda degen på mjölat bakbord tills den är smidig och elastisk. Dela degen i 2 delar, forma två bröd av den och lägg dem på smord plåt. Jäs bröden ca 30 minuter. Grädda bröden i nedre delen av ugnen i 175° 30 - 35 minuter.

Låt bröden svalna på galler under bakduk.


Tid för tillagning:
Förberedelse 20 minuter
Jästid 1 timme
Tid i ugnen 30 minuter


Från Lätt & Läckert




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar