torsdag 8 maj 2014

Nötrulle med apelsinkräm

NÖTRULLE MED APELSINKRÄM

Ljuvlig nötrulltårta fylld med en lättlagad fluffig apelsinkräm och mandariner.

1 rulle, ca 10 bitar

100 g hasselnötter
3 ägg
1½ dl socker
2 msk potatismjöl
1½ tsk bakpulver
1 msk mjölk

Apelsinkräm:
2 äggulor
1½ dl vispgrädde
1 liten apelsin
1 msk socker
2 tsk potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 dl vispgrädde
1 burk konserverade mandariner

Garnering:
1 tsk florsocker + 1 tsk kakaopulver


Sätt ugnen på 250°. Klä en långpanna, ca 30 x 40 cm, med bakpapper. Mal nötterna. Vispa äggen och sockret vitt och poröst. Sikta ned potatismjölet och bakpulvret. Tillsätt mjölken och de malda nötkärnorna och rör varsamt smeten slät. Bred ut smeten jämnt i långpannan och grädda bottnen i mitten av ugnen ca 5 minuter.

Sockra lätt på den nygräddade kakan och stjälp den upp och ned på smörpapper att kallna under form eller bakduk.

Apelsinkräm: Mät upp äggulorna och vispgrädden i en kastrull. Tvätta apelsinen väl, finriv det yttersta gula och pressa ur ½ dl saft. Tillsätt skalet och saften i kastrullen samt socker och potatismjöl. Sjud upp under omrörning och ta kastrullen från värmen när krämen tjocknar. Den får absolut inte koka. Tillsätt vaniljsockret och kyl krämen i kallt vattenbad.

Dra bort bakpapperet från den kalla kakbottnen. Vispa grädden och vänd ned den kalla krämen. Bred ut fyllningen jämnt över bottnen. Häll upp mandarinerna att rinna av och strö därefter ut dem jämnt över krämen.

Rulla samman längden från kortändan med hjälp av smörpapperet. Lägg rullen kylskåpskallt en stund att stelna innan den serveras överpudrad med florsocker och kakaopulver som blandats samman.


Från Allers nr 46/13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar