LJUST RÅGBRÖD
Fler och fler går in för att baka sitt eget matbröd - och visst är det lönt i dessa dyrtider. Och tänk så gott det doftar sen! Man kan bli på gott humör för mindre.
3 bröd
6 dl vatten
50 g smör eller margarin
50 g jäst
½ msk salt
12 dl vetemjöl
5 dl rågmjöl
smör eller margarin till formarna
Tips:
Längderna kan också läggas på
smord långpanna.
Värm vatten och matfett till 37°. Smula sönder jästen i en degbunke och tillsätt vätskan. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt och mjöl - spara litet vetemjöl till utbakningen. Arbeta degen blank och smidig och låt den jäsa på dragfri plats ca 30 minuter.
Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Dela sedan degen i tre delar och rulla ut dem till längder. Lägg dem i smorda brödformar och låt bröden jäsa ytterligare ca 40 minuter. Grädda i ugn vid 200° 35 - 40 minuter eller tills bröden är genomgräddade (pröva med en sticka).
Tid för tillagning: Ca 2 1/4 timme, varav
jästid ca 70 minuter samt 35- 40 minuter
i ugnen.
Från Mina Bästa Recept
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar